Översvämningsskydd - Tips & råd

När olyckan är framme med extrema väderförhållanden kan det leda till översvämningar. På denna sida ger vi dig tips och råd på översvämningsskydd du bör ha för att hindra oönskade vattenansamlingar vid översvämning och vilka åtgärder du bör ha koll på innan, under och efteråt.

4 skydd mot översvämningar

Vid extrema fall av översvämningar hjälper det inte att lita på hoppet att det ska försvinna av sig själv eller enklare redskap som hinkar. Det krävs större krafttag att få bort vattnet från exempelvis byggnader och bilar. Därför finns det flera produkter som är gjorda för att motstå större mängder vatten genom olika material och funktioner. Det är lätt att vara efterklok, så passa på att skydd för översvämningar innan olyckan är framme och förstör.

Bild fran pk-produkter.se

Hydrosäck

En hydrosäck är tom från början och väger nästan ingenting. När den kommer i kontakt med vatten, fylls den med vätskan och säcken utvidgas. Du kan smidigt förflytta säcken och är ett praktiskt alternativ till sandsäckar som kan vara otympliga att placera ut. De är i ett superabsorberande material och går att kompostera efter användning efter några månader.

Bild fran wapro.com

Backventil Wapro

Denna produkt monteras på vattenledningar i källare för att skydda mot tillbakaflöden och reglering av vattenflöden för att undvika källaröversvämningar. Wapro är ett svenskt företag som har genom sin innovation med backventiler motverkat översvämningar över hela världen. De har utvalda återförsäljare i Sverige, bland annat Dahls och Ahsell.

Bild fran pk-produkter.se

Redskapslåda för översvämningsskydd

Det finns praktiska förvaringslådor som kan stå ute i alla klimat året runt för att finnas tillgängliga när det behövs översvämningsskydd. De kan innehålla olika saker men framförallt finns det hydrobarriärer och skyddskläder som kan behövas när man är ute i fält för översvämningar. Boxarna är uppmärkta med skyltar och text om översvämningsskydd för allmänheten.

Bild fran noaq.com

Boxvallen


Det svenska företaget NOAQ har tagit fram denna innovativa lösning med en vall i polypropen som är till för jämna underlag som vägar. En box väger strax över 6 kg och man kan förankra boxarna så det bildar en lång vall. Fördelen är även att de är stapelbara och det går snabbt att sätta ihop en vall och är motståndskraftiga mot större mängder vatten.

Skydda hus mot översvämning

Det är aldrig kul när översvämningar sker då det kan ge stora fuktskador och förstörelse på hus. För att motverka detta finns det flera tips du kan tänka på innan, under och efter för att skydda ditt hus mot översvämning.

Innan


  • Kolla upp vad som står om översvämning i din försäkring. Att ha ett täckande försäkringsskydd måste du ha innan olyckan händer för att få ersättning. Läs mer om vad som gäller med försäkring vid översvämning hos Konsumenternas.
  • Investera i översvämningsskydd, som exempelvis backventil på vattenledningar i källaren och lättillgänglig förvaringsbox med översvämningsskydd utplacerat utanför huset.
  • Se till att täta öppningar som finns i huset.
  • Rensa hängrännor på huset så vatten kan transporteras bort smidigt.
  • Kolla skicket på alla vattenledningar för att minimera risken för tilllbakadrag. Kontakta en firma som kan kontrollera ledningarna åt dig om du är osäker.
  • Undersök vilket håll din tomt lutar åt och i sådana fall vart vattnet kommer rinna. Det är inte tillåtet att leda ut vatten mot grannens tomt.
  • Ha koll på översvämningsnivåer. På MSB, Myndigheten för Samhällsskydd och beredskap, kan du hitta Översvämningsportalen med kartor över riskfyllda områden vid olika vattendrag.

Under


  • Skydda fastigheten så fort som möjligt och efter bästa förmåga.
  • Stäng av ström. Rör inga elektriska föremål.
  • Använd de översvämningsskydd och produkter du har. En dränkbar pump kan exempelvis effektivt avlägsna stora mängder vatten från källare och andra utrymmen. Dessa pumpar kan placeras direkt i det översvämmade området och pumpa ut vattnet, vilket gör att de passar perfekt i akuta situationer.
  • Flytta värdefulla föremål från golv och gärna ut ifrån huset.
  • Var försiktig om du ska gå i vattenmassorna då vassa föremål kan transporteras i det och kan vara svårt att se i stora mängder vatten.
  • Var försiktig på vägarna. Det är förhöjd risk för att vattenmassor förstör vägarna och kan rasa.
  • Undvik att sitta i bil då de kan dras med i vattnet.

Efter


  • Kontakta försäkringsbolaget om försäkringsskyddet.
  • I äldre hus kan de ha försvagats av alla vattenmassorna och slitit på väggar och golv. Kolla med en expert om du känner dig osäker om det är tryggt att vara i huset igen.
  • Dokumentera alla skador som skett innan du börjar reparera. Ta bilder och dokumentera vad som gjordes av vem och när under översvämningen.
  • Rengör och desinficera allt som varit i kontakt med vattnet. Saker och huset kan ha blivit fuktskadat och förorenat.